måndag 19 oktober 2009

Höstrusk – inledd avtalsrörelse och medbestämmande.


I dag är det snöglopp i Sollefteå. Nu är det hög tid att förbereda sig inför vintern. Dubbdäcken är påskruvade, motorvärmarsladden och kupévärmare ligger och väntar i bilen. Någon rattmuff har jag inte, men väl funktionen ”Rattvärme”- en nymodighet som finns i min bil.

Höstrusk och snöglopp – är det också i den inledda avtalsrörelsen. Parterena står mycket långt i från varandra så väl i arbetstidsfrågan, som när det gäller lönebildningen.


SKL:s förhandlingsdelegations ordförande Ingela Gardner Sundström vill att arbetsgivare ska ha mer inflytande över lärares hela arbetstid, inklusive förtroendearbetstiden. Detta framkom under ett anförande då Lärarnas Samverkansråd träffades för förberedelser inför den kommande avtalsrörelsen. Hon pläderade starkt för lokal lönebildning och menade att ett centralt nollavtal öppnar upp för det lokala spelutrymmet.


”Lärarna har allt mindre tid för varje elev. Och nu vill arbetsgivaren krama ur ännu fler timmar. Frågan är vad som då händer med undervisningens kvalitet? En tuff avtalsrörelse väntar” skriver Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbund, och Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet, som utesluter ett avtal utan centrala lönepåslag. Läs mer om detta på http://www.lr.se/
Vad tycker du i dessa frågor? Välkommen med ett inlägg i bloggen!


Inflytande och medbestämmande – två självklara begrepp – eller hur? Men hur är det med det egentligen? Hur fungerar det på arbetsplatserna? Dessa frågor kommer att diskuteras på onsdag, då Sollefteå kommun inbjudit den centrala samverkansgruppen till en utbildningsdag, under rubriken ”FAS-verktyget”. Undertecknad kommer att delta.
FAS -05 Förnyelse – arbetsmiljö – samverkan ligger till grund för det samverkansavtal som Sollefteå kommun och arbetstagarorganisationerna har tecknat.
I samverkansavtalet talas det om arbetsplatsträffar , som är ett forum för dialog och diskussion. Verksamhetsutveckling, planering och uppföljning är nyckelord. Hälso- och arbetsmiljöfrågor diskuteras också. Minnesanteckningar ska göras.

Samverkansgruppen är ett forum för dialog mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationerna. Här ska man diskutera frågor om verksamhetens utveckling, hälsa och arbetsmiljö. Arbetsgivaren ansvarar för att frågor behandlas i samverkansgruppen innan man fattar beslut. Protokoll ska föras av arbetsgivaren och justeras av parterna. Är man oenig lyfts frågan upp till MBL-förhandling. Samvekansgruppen är också skyddskommitté. Lärarnas Riksförbunds medlemmar förträds därför av både lokalombud och skyddombud ute på skolorna.
Samverkansavtalet står på tre ben: Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om fortroendemans ställning på arbetsplatsen. (FML)
Din rektor och ditt lokalombud har Sollefteå kommuns samverkansavtal, fråga gärna efter det.

Till sist...får vi säga som Lasse Winnerbäck och vår hund Emil...att "gråa dagar skyndar aldrig på" och helt sonika koppla på dubbdäcken, trä på rattmuffen eller trycka in rattvärmarknappen!


Ha en bra arbetsvecka!
Solveig Nygård
kommunombud i Sollefteå

1 kommentar:

  1. Hej!

    Men vad roligt att ni bloggar:) Givetvis kommer jag följa med på nätet.

    Ha det så gott!

    Tony Wallgren

    SvaraRadera