måndag 2 november 2009

Ur led är tiden - om lärares arbetstid - väktare och hösten


"Ur led är tiden: ve! att jag är den som föddes att den vrida rätt igen." ur Hamlet.

Farfars gamla klocka står. Den är helt ur led, i behov av reparation. För oss i skolan står inte tiden stilla, men visst behöver vi få ordning på hur vårt arbetstidsavtal praktiseras, eller snarare brist på det samma. Som jag tidigare bloggat om, så har parterna här i Sollefteå, tecknat avtal om avräkningsperioder enligt följande:

v 34-46 = period 1 63 dagar
v 47-10 = period 2 67 dagar
v 11-24 = period 3 64 dagar

Du som har läst LR:s häfte "Lärares arbetstid" känner igen dig! Du som inte har läst häftet, kan lätt få tag på det via LR:s hemsida. Gå in på webbshopen - trycksaker och tanka hem broschyren. Där finns exempel på hur du ska föra in din arbetstid.
Vi har kommit överens om med arbetsgivaren att använda oss av LR:s modell!

Nu gäller det att räkna timmar, så vi inte som vanligt arbetar mer än de 1360 timmarna. Detta innebär att det vissa veckor t ex vid perioder med utvecklingssamtal, blir fler timmar än normalt och då måste timmar bort en annan vecka! Timmarna ska regleras inom perioden. Detta kräver planering av rektor och av oss lärare.

Vänd dig gärna till ditt lokalombud om du är fundersam, självklart går det bra att fråga någon av oss också! Annette, Marie eller Solveig (Kommunombud)

Apropå arbetstid....du har väl lämnat in ditt arbetstidsschema till rektor för godkännande. Det ska vara godkänt för att din arbetstid blir "ordinarie". Ordinarie arbetstid är utgångspunkten för beräkning av ersättningar för övertid och obekväm arbetstid. Glöm inte att skriva in rast 30 min(vanligtvis din egen lunch)- räknas inte in i arbetstiden, paus, tid till förflyttning, tid för reflektion. Hur gör du med friskvårdstimmen? Tid eller pengar? mer om friskvårdsavtalet kan du läsa på kommunens "insidan".

Väktare i skolan!
På vissa skolor kan problemen vara många och klimatet hårt! Så hårt och rent av farligt att skolor ser det som sin sista uväg att ta in väktare för att skydda elever och personal.
Enligt en arbetsplatsundersökning som Lärarnas Riksförbund gjorde 2008 oroar sig var femte lärare för hot och våld i skolan. I takt med att anmälningar om incidenter ökar, har flera skolor anlitat vaktbolag för att hantera hotfulla situationer i skolmiljön, vilket SVT:s Rapport uppmärksammade den 29 oktober.

Handbok om hot och våld i skolan
Nyligen presenterade Lärarnas Riksförbund, i samarbete med Sveriges Skolledarförbund och Sveriges Kommuner och Landsting, handboken ”Trygg på jobbet – så förebygger och hanterar du hot, våld och trakasserier mot skolans personal”. Handboken hanterar två viktiga aspekter av hot och våld i arbetet: hur undviker vi att det händer och hur beter vi oss om det händer?
Läs den! Den är bra!

Till sist, efter novemberlovet drar allt ihop sig liksom. Vi går in en tid med en rad ganska- ibland fruktansvärt - grå veckor. Vi får väl tända ljus och unna oss en stunds reflektion med kaffe och en dagstidning eller varför inte en pratstund med kollegan om både ditten och datten? Då kanske inte hösten blir fullt så svår och svartvit som man tror.. som min huspoet Lasse W brukar säga.

Ha en bra arbetsvecka!
Solveig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar