söndag 20 december 2009

Avtalsrörelsen - klimat och timeout

GE LÄRARNA FRIHET OCH ANSVAR!
Lärarnas Riksförbunds och Lärarförbundets Samverkansråd lämnar idag sitt gemensamma yrkande till Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta. Nu är alltså avtalsrörelsen i gång på allvar. Sammanfattningsvis kan man säga att yrkandet innehåller:


  1. Lärarnas Samverkansråd utgår från ett ettårigt avtal för perioden 1 april 2010 till 31 mars 2011.

  2. Ännu har inga krav fastslagits för lägsta garanterat löneutfall. Det kommer att preciseras under förhandlingarna

  3. Löneavtalet ska tillföras skrivningar som bland annat säkrar att individuella lönesamtal genomförs inför varje löneöversyn oavsett vägval, kända och verksamhetsanpassade kriterier tillämpas vid löneöversynen, och att lönespridningen ska öka.

  4. För att hantera lärarnas orimliga arbetsbelastning måste lärares uppdrag tydliggöras och undervisningstiden begränsas. Tiden för planering och uppföljning måste utökas i alla skolformer för att förbättra undervisningskvaliteten och elevernas resultat.

  5. Goda utvecklingsmöjligheter är en förutsättning för att behålla utbildade och kompetenta lärare i yrket och för att upprätthålla kvalitet i verksamheten. Lärare, studie- och yrkesvägledare och skolledare ska garanteras en miniminivå för kompetensutveckling varje år.

Så här ser SKL:s yrkande ut! Läs och jämför!

SKLs yrkande
Mål och inriktning – Avtal 10” innehåller i huvudsak följande:

• Avtalsperiodens längd: Lång avtalsperiod eftersträvas, gärna tillsvidareavtal.

• Lön: Avtalen ska ge kommuner och landsting utrymme för lokal lönebildning med individuell och differentierad lönesättning. För SKL innebär detta att de centrala löneavtalen inte ska innehålla procentangivelser för löneutfall, utan löneutfallets storlek ska avgöras lokalt. Inriktningen ska vara att lönebildningen alltmer och för allt fler hanteras i dialog chef – medarbetare. Löneavtalen ska inte innehålla individuellt garanterade löneökningar.

• Arbetstid:Följande ändringar föreslås i Bilaga M ”Arbetstider m.m. för lärare”o Tillämpningsområdet förändras så att verksamhetens behov blir avgörande för om ferieanställning eller semesteranställning ska vara tillämpligt.o Den reglerade arbetstiden ändras från 1 360 timmar till högst 1 552 timmar där tiden för undervisning kan variera.

• Övrigt :Avsikten är att inom ramen för Avtal 10 träffa en gemensam principöverenskommelse om helt avgiftsbestämd pension samt att förhandlingarna även ska omfatta omställningsavtal. Enligt SKL ska LAS regler om uppsägningstider tillämpas och därmed ersätta AB:s mera fördelaktiga regler.

FÖLJ AVTALSRÖRELSEN PÅ http://www.lr.se/ !


Ingen har kunna undvika klimatkonferensen i Köpenhamn eller hur?

Klimatet borde stå mer i fokus i skolan också!

Skolan är viktig för framtidens klimatarbete
Skolan har en nyckelroll för att samhället ska kunna utvecklas i hållbar riktning. Regeringen måste satsa än mer på vidareutbildning i ämnesutbildning för lärare i naturvetenskap, samt ge bredare fortbildning för övriga lärargrupper. Lärarlyftet behöver en klimatdimension.Det skriver Metta Fjelkner från Lärarnas Riksförbund och Lasse Gustavsson från Världsnaturfonden. Läs mer på http://www.lr.se/

Till sist!

Nästa termin tar jag "time out" och sätter mig på skolbänken - jag ska lärarlyfta mig i religionskunskap! Då kommer vårt birtädande kommunombud Marie Rödin att sköta det fackliga arbetet för LR:s räkning i Sollefteå kommun. Annette Palmgren-Olofsson bevakar som vanligt medlemmarnas intressen på Gudlav Bilderskolan och i förbundet. (Ådalens Gymnasieskor)

Ute är det vinter, det är det ingen tvekan om. Sträng kyla och ett elegant snöfall, skapar en härlig julstämning. Tänd ljus, lyssna på bra musik, drick glögg och låt det vara som i dikten....snön lyser vit på taken - endast tomten är vaken!

EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!

önskar

Solveig Nygård, kommunombud -numera student :)








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar